woensdag, oktober 14, 2009

VERSCHIL TUSSEN HOLLANDSE NIEUWE ,ZOUTE EN ZURE HARING ?




HOLLANDSE NIEUWE  is de zogenaamde maatjesharing
die van mei tot met september verkocht wordt. De jonge
haring bevat weinig hom of kuit en heeft blank ,zacht en
net visvlees.Direkt na de vangst wordt deze haring op de
vissersschepen gekaakt en diepgevroren. Vooral in het begin
is de maatjes haring fijn van smaak en wordt dan '' groene "
haring genoemd . Vanwege de goede  invriesmethodes wordt
deze haring tegenwoordig het hele jaar door verkocht.

ZOUTE HARING is oudere haring die wordt gevangen van
augustus tot november . Deze zogenaamde '' volle haring " bevat
veel hom of kuit  en is minder vet dan maatjes haring. Vroeger
werd deze haring sterk gezouten om lang bewaard te kunnen
worden. Voor gebruik moest deze in de melk worden gelegd
om te ontzouten. Tegenwoordig wordt deze haring ingevroren.
De  kwaliteit is iets minder ( herkenbaar aan de iets blauwe gloed )
en de prijs is meestal een paar euro cent lager dan de groene haring " .

ZURE HARING is vaak wat oudere haring die is ingemaakt in verdunde
azijn met kruiden.Te koop in glazen potten.Deze haring wordt dan ook
om een augurk heengerold en dan  "rolmops "genoemd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie.

Groetjes Mia