maandag, oktober 12, 2009

FRANS STOKBROOD


Voorbereidingstijd :
35 min, + 1uur en
40 min laten staan.
       Baktijd :
     30 minuten




                                                        
















* 21/4 kop bloem
* 1/4 kop volkorenmeel
* 1 tl zout
* g gedroogde gist
* 2 , 5 dl warm water
* 1 eiwit
* el water ,extra

BEREIDING

Smeer een langwerpig bakblik of stokbroodvorm in
met gesmolten boter of olie.
Zeef 2 1/4 kop bloem  met het volkorenmeel en zout in
een grote kom ,maak dan een kuiltje in het midden.
Los de gist op in het warme water en doe dat bij de bloem.
Meng het deeg met een houten lepel tot een ruwe , beetje plakkerige bal.


Leg het deeg op een met bestoven  oppervlak en kneed het in 10 min .
glad en elastisch
Doe er zonodig wat van de rest van de bloem bij.
Doe het deeg in een grote , ingevette  kom en smeer de bovenkant in
met olie. Adekken en 1 uur op een warme plaats zetten  tot het deeg
goed gerezen is.


Sla het deeg door en kneed nog 1 min. Rol het deeg tot een rechthoek
van 45 x 18 cm. Stevig oprollen tot een lange worst. Maak de uiteinden
smaller en leg het deeg diagonaal op een bakplaat, of in een stokbroodvorm.
Afdekken met plastic en ongeveer 40 min. op een warme plaats laten staan
tot het deeg goed is gerezen.

Verwarm de oven voor op 210*C ( gas 190*C ) Giet 5 dl water in een ondiep
bakblik en zet dat onderin de oven ( dit zorgt voor een knapperige korst ) .
Smeer het brood in met een mengsel van losgeklopt ei en water . Maak met een
scherp mes diagonale insneden op ongeveer  5 cm. afstand van elkaar in de
bovenkant. 15 min. in een voorverwarmde oven bakken. Zet de oven op 180*C.
Smeer het brood snel weer in met het glanslaagje en bak het in nog  15 min.gaar.
Uit het blik halen en laten afkoelen op een rooster. Serveer met zachte kaas,zoals
camenbert of brie  of gewoon met boter.Ook heerlijk bij salades,soep en pastagerechten.



Let op . Dit frans stokbrood is versgebakken het lekkerst.U kunt het ook goed invriezen
en het is handig om in huis te hebben als snack.Misschien maakt U liever 6 - 8 aparte
broodjes.Rol het deeg daarvoor in de gewenste vorm en bak de broodjes 10 min.
op 180 *C. Daarna nog 10 min . bakken op 160*C tot ze gaar zijn. Bakblikken voor
stokbrood zijn verkrijgbaar  bij speciaalzaken voor keukengerei.
         

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie.

Groetjes Mia