Hier zal ik lekkere snoep
recepten strooien.
HEERLIJKE TOFFEE
INGREDIËNTEN :
125 gr boter ( geen margarine )
225 gr kristal suiker
2 eetlepels azijn
2 eetlrepels 'Golden Syrop ' ( kandij siroop
eem zware , niet al te kleine pan
BEREIDINGSWIJZE:
Vet een laag vierkant bakblik van 18 bij 18 cm
in met wat boter of olie.
Gebruik een zware pan die niet te klein is omdat
het mengsel nogal schuimt.
Doe de boter in de pan en zet die zachtjes op het
vuur,zodat de boter war gaat smelten.
Voeg de overige ingrediënten toe en roer het goed door
tot alle suiker is opgelost.
Zet het vuur nu harder en laat het mengsel slechts af en toe
roerend flink doorkoken tot het goudbruin wordt.
Giet het mengsel in het ingevette bakblik. Maak met een mes
vierkantjes op het mengsel voordat het helemaal hard is.
Het is dan makkelijker te breken.
Laat het goed afkoelen ,totdat het hard genoeg is.
Breek je plak toffee in stukjes.
INGREDIËNTEN :
400 gr rietsuiker
1,5 dl water
2 el azijn
2 flinke el schenksiroop
240 gr boter
1/2 tl zout
1/2 tl vanille essence
BEREIDING :
Vet een hoge bakplaat van ongeveer
33 bij 23 cm lichtjes in.
Doe alle ingrediënten ,behalve de vanille essence,
in een grote pan met dikke bodem.Verwarm het
geheel al roerend boven een matig vuur ; de suiker
moet volledig zijn opgelost voor de massa kookt.
Verhit de siroop in 7- 9 min tot een temperatuur van
150*C is bereikt. Als je een drupje in koud water
laat vallen , moet het harde ,brosse sliertjes vormen.
Haal de pan van het vuur en voeg de vanille essence toe.
Giet het mengsel in de bakvorm.
Als het iets stevig is geworden, tekent je er met dik mes
blokjes op. Vet het snijblad in zodat het niet aan de but -
terscotch blijft plakken.
Aflaten koelen en hard laten worden.Uit de vorm halen ,in
blokjes breken en in een luchtdichte trommel bewaren.
INGREDIËNTEN :
480 suiker
3 dl schenksiroop
1,75 dl water
360 g doppinda s gedopt
3 el boter of margarine
1 tl vanille essence
1 tl bakpoeder
1/4 zout
BEREIDING :
Vet een hoge bakplaat van ongeveer
40 bij 25 cm in met boter.
Verwarm suiker , stroop en wayter langzaam
alroerend , in een grote pan tot de suiker is op-
gelost en het mengsel niet langer korrelig aanvoelt.
Dek de pan af en laat het mengsel 2 - 3 min. zachtjes
pruttelen, zodat de suikerkristallen langs de wand van
de pan oplossen.
Verwijder het deksel ,voeg de pinda s toe en verhit
het mengsel in 7 - 9 min onder af en toe roeren tot 150 *C
Haal de pan van het vuur ,voeg boter, vanille ,bakpoeder
en zout toe. Roer het mengsel goed.
Giet het mengsel daarna snel in de vorm en smeer het uit
tot een dunne laag. Laat het volledig afkoelen.
In brokjes breken en in luchtdichte trommel bewaren.
STROOPTOFFEES
10 a 15 min kooktijd
INGREDI:ENTEN :
480 gr rietsuiker
90 gr boter
240 gr donkere stroop
1/2 tl bakpoeder
BEREIDING:
Vet een hoge bakplaat van + 33 bij 23 cm lichtjes in.
Verwarm alle ingrediënten al roerend in een grote pan
tot de suiker is opgelost.
Verhit het mengsel dan in 8-10 min zonder roeren tot 140*C.
In dit stasdium vloeit een drupje siroop in koud water uit tot
taaie .maar geen brosse slierten.
Haal de pan van het vuur en giet de massa in de vorm.
Als het geheel iets stevig is geworden,tekent jij er met een ste-
vig , geboterd mes blokjes van 2 bij 2 cm op. Breek na een
tijdje de afgekoelde massa in stukjes en bewaar deze in een
luchtdichte trommel
VARIATIE S vervang voor toffes die zachter zijn van kleur
en smaak zijn de helft van de donkere stroop door schenk-
stroop. In plaats van vierkante toffees, kun jij ook kleine
rondjes maken door de massa iets langer te laten afkoelen
in de pan en die steeds per halve theelepel op een koel,niet
klevend oppervlak,zoals vetvrij papier,te laten vallen.
Als de rondjes hard zijn , kun je ze even door gesmolten
chocolade halen.Heel verrassend !
Kooktijd 10-15 min.
8 stuks
8 stevige appels
8 houten lolliestokjes
bassisrecept voor stroop toffees
BEREIDINGSWIJZE :
Verwijder de stele van de appels en
steek ze stevig vast op een houten stokje.
Maak het basisrecept voor strooptoffees.
Laat het mengsel iets afkoelen en haal er
dan de appels doorheen .Bedek ze volledig.
Laat ze op een vel vetvrij papier afkoelen en
hard worden, Binnen 24 uur opeten .
KOKOS - MUNTSNOEPJES.
Kooktijd 15 min
16 -20 stuks
INGREDIËNTEN:
1/5 dl melk
480 g suiker
120 g gemalen kokos
2 - 3 druppels pepermuntessence
2 - 3 druppels groene voedsel kleurstof
BEREIDING:
Doe de melk en suiker in een grote
zware pan en verwarm het geheel
langzaam , onder af en toe roeren,
tot de suiker is opgelost.
Verhit het mengsel in ongeveer 5 min
tot er een temperatuur van 120*C is
bereikt . In dit stadium vormt een dubbel
siroop in koud water een zacht balletje.
Haal de pan van het vuur en voeg kokos
en pepermuntessence toe.Roer flink met
een houten lepel tot het mengsel stevig en doorzichtig wit is.
Vet een hoge bakplaat van +23 bij 33 cm lichtjes in.
Giet de helft van het mengsel erin spreid het gelijk-
martig uit met de achterkant van een lepel.
Roer de groene kleurstof gelijkmatig en vlug door de andere helft van het mengsel.
Giet het over de witte laag in de vorm en strijk ook deze laag glad met een lepel.
af laten koelen. Als het geheel iets stevig is,tekent jij er kleine blokjes of reepjes
op met een scherp mes. Snijd de afgekoelde massa in stukjes .Bewaar deze in
een luchtdichte trommel.
TIP ,...pas op met hete siroop
Hoewel het leuk is zelf toffees
te maken , moet je onthouden
dat de siroop gloeiend heet is.
Houd kinderen daarom uit je
buurt. Voor hen is het leuk om
de afgekoelde toffee en fudge
in stukken te breken en in
kleurige cellofaan te wikkelen
als cadeau voor een vriendje of
geliefd famielid.
O ja ! Denk er aan. Goed je tanden poetsen.
BeantwoordenVerwijderen